30. LA DEPURADORA DE LA LLAGOSTA

Vista general des de la tanca perimetral. En primer terme un decantador secundari. Al fons el gasòmetre. Foto de l’autor, 2023.

Les depuradores d’aigües residuals es denominen en llenguatge tècnic EDAR (Estació Depuradora d’Aigües Residuals), com ja haviem comentat en parlar de la potabilitzadora de Sant Joan Despí [+]

Gasòmetre de biogàs. A l’esquerra un digestor anaerobi. Foto de l’autor, feta des de la tanca perimetral, 2023.

El procés de depuració de l’aigua residual és conceptualment molt similar al de potabilització: cal identificar què conté l’aigua residual, i quines característiques finals ha de tenir l’aigua per al seu destí final, sigui llençar-la al mar, a un riu o fer-la servir com aigua regenerada per poder-la fer potable o reutilitzar-la en altres usos com reg o neteja de carrers. D’aquí se’n dedueix la seqüència d’operacions idònia per fer-ne les separacions oportunes, amb els criteris generals ja comentats : primer, separar allò més fàcil de separar; després, separar components majoritaris; i finalment, separar components minoritaris o els més difícils. Podem refinar una mica més aquests criteris: aprofitem primer les separacions “que van soles”, sense consum d’energia, com les separacions per gravetat tipus sedimentació; després, les operacions que requereixin només energia mecànica, com les filtracions;  després,  les separacions que requereixin energia calorífica  com les destil·lacions; i finalment, els processos que requereixin afegir algun component addicional. Naturalment, aquests són criteris generals que caldrà veure en cada cas com s’apliquen de forma òptima.

A Catalunya hi ha moltíssimes EDAR’s de dimensions i estructura molt variades. S’ha triat aquesta de la Llagosta perquè és força visible i el seu disseny presenta algunes peculiaritats d’interés.

L’EDAR de la Llagosta és ubicada davant del municipi d’aquest nom, al Vallès Oriental, entre les vies del tren a Girona, i al marge dret del riu Besòs. Té com a element més visible i destacable una construcció blanca en forma d’ovoide que sobresurt de la resta, i que s’observa bé des de les autopistes C-33 i C-17, mirant cap a l’est.  Aquesta EDAR tracta les aigües residuals urbanes i industrials de nou municipis dels dos Vallès, amb una població de més de 140000 persones en total, i uns 43000 m3 d’aigua a tractar cada dia, barreja d’aigua domèstica i industrial.  Aquestes aigües contenen sorres i argiles en suspensió, matèria orgànica diversa en suspensió -olis- i dissolta, organismes com bacteris i virus, i residus inorgànics variats procedents de les indústries. L’objectiu de la depuració és, en aquest cas, eliminar la terbolesa, eliminar la matèria carbonosa, els compostos nitrogenats i els compostos de fósfor, desinfectar-la parcialment, i així poder tornar l’aigua al riu Besòs. Aquest riu era, als anys 70 i 80 del segle XX, un dels més contaminats de Catalunya i Espanya, i s’ha requerit un esforç econòmic i polític sostingut i constant per revertir-ne la situació, objectiu que s’ha aconseguit.

A aquesta instal·lació el 1994 es va construir la part de depuració físicoquímica, i el 1998 la part de depuració biològica. Es pot seguir tot el procés a l’esquema del final d’aquesta entrada, d’esquerra a dreta. La depuració fisicoquímica consta d’un desarenador i desgreixador per gravetat. Amb additius químics, com a les ETAP, es fa flocular bona part de la matèria en suspensió, i  l’aigua es porta als decantadors primaris, cilindres plans de gran diàmetre i poca alçada on els flocs queden al fons i l’aigua sobreix. La depuració biològica consisteix en reactors biològics de fangs activats, que són piscines que contenen colònies de bacteris que s’alimenten de la matèria orgànica de l’aigua, es reprodueixen i per tant s’incrementa el volum de fangs. Aquests fangs es separen de l’aigua mitjançant uns altres decantadors clarificadors. Part d’aquests fangs es retornen al procés, i una part s’extreu cap al tractament de fangs. L’efluent de sortida d’aquests decantadors ja pot enviar-se a la llera del  riu.

Un paràmetre habitual per mesurar la qualitat de l’aigua és la seva DBO o demanda bioquímica d’oxígen: és la quantitat d’oxigen que es requeriria per oxidar tota la matèria orgànica de l’aigua. A l’EDAR de la  Llagosta la DBO de l’aigua d’entrada és en mitjana de 500 mg d’oxigen per litre, i la de sortida de menys de 35. Aquest darrer valor possibilita que l’aigua riu avall pugui mantenir la biodiversitat el més semblant a la natural.

Com a peculiaritat d’aquesta planta, hi ha un sistema addicional de digestió anaeròbia -fermentació- dels fangs, prèviament espesseits per decantació i flotació. Aquesta operació es porta a terme en tancs cilíndrics tancats i escalfats per facilitar el procés de fermentació. La fermentació dels fangs produeix biogàs, majoritàriament metà CH4, que es magatzema al gasòmetre, que és el dipòsit blanc ovoide, sense pressió, i a temperatura ambient. La combustió d’aquest biogas a la pròpia planta dona energia calorífica per al funcionament dels digestors anaerobis, que requereixen una temperatura una mica superior a l’ambient. El gas sobrant produeix energia elèctrica en unitats de cogeneració. Els fangs fermentats es deshidraten amb centrífugues i se’ls dona destí final  fora de la planta.

Es pot veure de prop l’EDAR des de la seva entrada, a la que s’arriba per la petita carretera desviada de la C-17, i que passa també pel cementiri municipal.

Vista de GoogleMaps de l’EDAR de la Llagosta, i plànol de les unitats tal com eren després de la primera ampliació. A la foto poden veure’s noves unitats corresponents a la segona ampliació. El nord geogràfic correspon a l’angle superior dreta de la foto.

Deixa un comentari