33. LA SANSON, L’ANTIGA CIMENTERA DE SANT JUST DESVERN

Restaurant elevat i xemeneia amb el mirador a dalt. Foto de l’autor, 2023

A l’avinguda de la Indústria 12 de Sant Just Desvern hi ha el que en queda d’una important fàbrica de ciment que va funcionar des de 1917 a 1968. Ara a les instal·lacions hi ha un important taller d’arquitectura, un restaurant i una discoteca. És un canvi d’usos notable…

Les sitges que acullen el Taller d’Arquitectura. Foto de l’autor, 2023

El 1917 es va constituir l’empresa La Auxiliar de la Construcción. El 1920 fabricava ciment amb la marca Sanson, i amb aquest nom es va conèixer per tothom la fàbrica on el produien. Treia la roca calcària de la pedrera de la muntanya del Puig d’Olorda, i la baixava amb una cinta transportadora de més de 3 km. El 1968, per pressions veïnals pel soroll i la pols la fabricació es va traslladar prop de la pedrera, al terme de Sant Feliu de Llobregat, i el 1970 va tancar la fàbrica de Sant Just Desvern. La nova fàbrica prop de la pedrera va tancar el 2006, però les instal·lacions no s’han desmantellat i són molt visibles a mitja muntanya. Se’n farà una entrada a aquest blog properament.

La Sanson era als anys 60 la cimentera catalana amb més producció. Va ser propietat de la Corporación Industrial Banesto, i va ser venuda el 1992 a Cementos Mexicanos (CEMEX), un dels grups cimenters més importants de món, que opera a Espanya amb el nom de Valenciana de Cementos Portland SA. Són també els propietaris de la cimentera d’Alcanar, al Montsià.

Xemeneia i algunes sitges des del peu del Walden 7. Foto de l’autor, 2023

Els anys vuitanta la Diputació de Barcelona  va fer-se càrrec dels espais de la fàbrica de Sant Just, i l’arquitecte Alfred Arribas va fer una reconversió de tot el complex. Les sitges de magatzematge del clínker i del ciment van ser remodelades i van passar a ser el Ricardo Bofill Taller d’Arquitectura (RBTA, [+]   ), creat i dirigit per l’arquitecte Ricard Bofill (1939-2022) [+]. El taller segueix malgrat la defunció del seu fundador.

La xemeneia de la Sanson és probablement l’element més característic de la fàbrica.  Va ser projectada per l’enginyer Clifford Tomlinson i fa 105 m d’alçada. Va començar a funcionar el 1924 i durant uns quants anys va ser la més alta d’Europa. En la remodelació dels espais s’hi va construir un restaurant circular a mitja alçada, que segueix funcionant amb el nom d’El Mirador de Sant Just, i una discoteca i sala de festes a la base de la xemeneia. Un ascensor a l’interior permet pujar fins al mirador situat gairebé a la punta. És exclusiu per als clients del restaurant.

També en espais del que havia estat la fàbrica s’hi va construir entre 1972 i 1975 l’edifici Walden 7 [+] , exemple d’arquitectura postmoderna dissenyada per un equip pluridisciplinar en el que hi havia Ricard Bofill. entre molts altres intel·lectuals. El nom li ve de l’obra Walden de l’escriptor i filòsof utopista Henry David Thoreau (1854) [+] de la que Skinner en va fer un relat de ciència-ficció denominat Walden 2 [+]. Existeixen també els Walden 3, 4, 5 i 6.

Tots aquests espais i instal·lacions es poden veure bé des de la perifèria del recinte. La xemeneia es veu des de molts punts del Baix Llobregat.

Imatge de GoogleEarth (2022) de tot el recinte, vist des del nord, amb la xemeneia, l’edifici Walden 7 a la dreta i el Taller d’Arquitectura en les sitges de ciment al mig de la vegetació. Les ratlles grogues -en fals color són la carretera N-340 amb el tramvia.

Deixa un comentari