37. LA FÀBRICA DE CIMENT DE LES CASES D’ALCANAR

Vista general de la planta de CEMEX d’Alcanar. A l’esquerra les sitges del producte acabat. A la dreta les torres de ciclons Humboldt. Foto de l’autor des de la desviació de la N-340, 2023

Entre la Ràpita i les Cases d’Alcanar hi ha la gran fàbrica de ciment de CEMEX, amb el seu port exclusiu per a la càrrega de vaixells. L’estructura del complex és molt similar al que hem vist a l’entrada nº 27 [+] de la cimentera d’Uniland al Garraf: una pedrera de roca calcària propera, una fàbrica, i un port per expedir vaixells amb el ciment.

Les torres Humboldt. Foto de l’autor, 2023.

El 1965 l’empresa Cementos del Mar volia instal·lar una fàbrica de ciment al litoral proper a l’Ebre, i després de dubtar entre Vinarós, la Ràpita i Alcanar, es va decidir per aquest darrer municipi, que va mostrar més predisposició a l’empresa, i la creia compatible amb el turisme de la zona . El reportatge adjunt explica molt bé la història i què en pensaven alguns personatges de la zona, com Sebastià Juan Arbó, escriptor de l’Ebre[+].

La Compañía Valenciana de Cementos Portland (coneguda habitualment com la Valenciana) s’havia fundat a el 1917 a Bunyol. El 1992 va controlar Cementos del Mar amb la cimentera d’Alcanar, i el mateix any CEMEX compra Valenciana de Cementos i Sanson, empresa ja vista a aquest blog  [+] . CEMEX és la marca de Cementos Mexicanos [+], una de les principals empreses cimenteres del món.  Fou fundada el 1931 com a fusió de Cementos Hidalgo (de 1906) i Cementos Portland Monterrey (de 1920), ambdues de Mèxic [+].

Cintes de transport de la fàbrica al port. Foto de l’autor, 2023

La planta de CEMEX a Alcanar és una típica fàbrica de ciment com les cinc que ja hem descrit al blog, la primera aquí. [+]. A les imatges adjuntes de la planta i a GoogleMaps s’identifiquen les trituradores de roca calcària i de carbó, els forns rotatoris horitzontals, les torres Humboldt de ciclons per escalfar la primera matèria amb els fums de sortida dels forns, la trituradora de clinker i el seu dipòsit, i les cintes transportadores cap al port on es carreguen els vaixells.

Port de càrrega de vaixells. Foto de l’autor, 2023.

Es té una bona visió de la fàbrica anant fins a la seva entrada, a una desviació a la dreta (anant cap al sud) de la carretera N-340. Les instal·lacions del port es veuen des de la mateixa desviació, a una branca que va cap a la platja adjacent i al port.

Vista de GoogleMaps (2023) de la planta de producció de CEMEX. Dalt a l’esquerra, dipòsit de roca calcària. A la seva dreta, trituradora de primeres matèries. Al centre, i a la dreta, torres Humboldt (se’n veu l’ombra), i forns rotatoris. A la part baixa, dipòsit de clinker i de productes acabats. Cap a baix a la dreta, cinta per enviar els productes al port.
Vista de GoogleMaps (2023) de tota la zona de CEMEX. A dalt, la pedrera de roca calcària, a una estribació del Montsià. Al centre, la fàbrica. A baix, el port d’expedició dels productes.

Deixa un comentari