66. TAULES PERIÒDIQUES A LA VISTA

Mural de Pedro Llorente (1970) al vestíbul de la Facultat de Química de la UB, abans de ser restaurat. Foto de l’autor, 2010

L’any 2019 va ser declarat l’Any Internacional de la Taula periòdica i dels Elements Químics per part de les Nacions Unides, Tots els llibres de text de química contenen alguna taula periòdica, des de fa més de cinquanta anys, que normalment ocupen una pàgina del llibre, un Din A4, posem. Però n’hi ha infinits models. Hi ha algunes taules periòdiques de dimensions molt més grans, pensades per a una exposició mural, amb finalitat didàctica, amb finalitat artística o, alguna, amb l’objectiu de batre rècords Guinness, com és el cas de la taula periòdica de la Facultat de Química de la Universidad de Murcia [+] i que omple tota la façana de l’edifici.

El 2019 va ser l’ocasió de desenvolupar gran activitat a centres de recerca, universitats, instituts i escoles sobre la química i els elements. Exposicions, murals, llibres i articles ho van commemorar. Repassarem en aquesta entrada de blog algunes taules periòdiques visibles i visitables -sense pagar- que tenim al nostre voltant. Un bon resum d’això es troba al llibre “150 anys de taules periòdiques a la Universitat de Barcelona“, editat per Santiago Álvarez i Claudi Mans (Edicions Universitat de Barcelona, 2019) en tres idiomes, i ple de fotos, que segueix a la venda [+] i que recomano adquirir. A més del contingut explícit del títol del llibre, s’hi inclouen altres taules periòdiques notables de l’entorn, moltes d’elles visitables.

El lloc amb més taules periòdiques visibles i visitables és, per descomptat, la Facultat de Química de la Universitat de Barcelona [+]. Les taules periòdiques s’hi han museïtzat i es poden seguir en un itinerari de visita lliure, amb panells informatius.   S’hi poden destacar quatre espais interessants.

El primer és al vestibul del carrer Martí i Franquès. Hi ha un mural ceràmic fet al temps de la construcció de l’edifici, a l’any 1970, però durant molt de temps no se li donava gaire valor entre els membres de la facultat. Però és realment un mural alegòric de la química, dissenyat el 1969 per Pedro Llorente Brieva, fundador de l’empresa Relieves y Ordenaciones Pétreas, ja desapareguda [+] .  El mural fa 10*3 m i és el que encpçala aquesta entrada. L’autor del mural en té molts altres, d’altres temàtiques, a molts llocs de Barcelona, Catalunya i Espanya, però rarament els signava. Entre el seu anonimat i el fet que l’empresa va desaparèixer, l’autoria del mural no ha estat fàcil de trobar.

Segons diu el seu fill Pedro Llorente Martínez en una entrevista [+] , els murals són fets  “de cemento pintado con sulfatos, productos químicos que no estaban catalogados. No me digas cómo, él llegó a descubrir que, encima del cemento, el sulfato generaba una capa de color y de textura y era muy económico. En aquella época eso no se sabía, el sulfato se utilizaba para la viña. Él lo mantuvo como un secreto, registró y patentó todo lo que hacía.”

El mural de la Facultat de Química és un conjunt de símbols alquímics d’alguns elements (plom, plata, or, estany i altres)  i de compostos diversos (àcid sulfúric, metà, òxid nitrós), tal com es representaven a l’època de Dalton.

Mural de Francesc Fornells-Pla (1970) al passadís d’aules generals de la Facultat de Química UB. Foto de l’autor, 2010.

El segon espai interessant és al passadís de les aules generals 1 a 6, on hi ha un altre mural ceràmic  També és instal·lat al moment de construir-se l’edifici (1969). És una obra de Francesc Fornells-Pla [+]   pintor, gravador i vitraller. Al mural s’hi veuen diferents símbols alquímics, aparells industrials, i algunes fórmules químiques.  Fa 9*3 m.

El tercer espai és el passadís entre els dos vestíbuls d’entrada . Aquí hi ha el facsímil de la taula periòdica mural de von Antropoff. original ubicat a l’edifici històric de la Universitat de Barcelona, a l’actual aula 111 de la Facultat de Filologia [+]  [+] i que ara forma part del Museu Virtual de la UB [+]. Va ser pintada a l’oli directament a la paret i reataurada a iniciativa de l’autor i altres professors el 2008. Fruit de la difusió d’aquesta iniciativa, moltes altres taules periòdiques del mateix format, però impreses sobre hule o paper s’han reataurat i posat en valor per tot Espanya.

Taula periòdica de von Antropoff (1934) restaurada el 2008. Aula 111 de la facultat de Filologia, edifici històric de la UB. Foto de l’autor, 2008

La taula de la Facultat de Filologia pot visitar-se si es demana a la consergeria de la facultat. El facsímil de la Facultat de Química s’instal·là en ocasió de l’Any Internacional citat, el 2019. Al seu costat hi ha una interessant taula periòdica en rus, de 1980, original en paper, de 160*110 cm, amb diversos símbols químics actualment obsolets.

Sistema Periòdic de Mendeléiev (c.1980). Passadís de la facultat de Química UB.

El quart espai és a la biblioteca de la facultat.  L’artista Eugènia Balcells [+] és polifacètica, i els darrers anys s’ha anat decantant per projectes relacionats amb la llum i les seves propietats. “Homenatge als elements” fou una exposició de 2010 que és l’origen de la seva  taula periòdica del mateix nom. En aquesta taula, a la casella de cada element hi ha el seu espectre d’emissió, a més del símbol i el nombre atòmic, combinant informació física i química. El resultat és de gran impacte plàstic [+] 

“Homenatge als elements”, d’Eugènia Balcells (2011) .Hi falten encara els elements descoberts fins a l’actualitat, i que s’ubiquen a les caselles de color gris.

 L’edició d’artista de la seva taula periòdica és un mural de 630*230 cm, fet per 112 peces individuals. Es pot veure a diferents edificis de tot el món. A la Facultat de Química de la UB ocupa una paret del CRAI-Biblioteca. El mural és també a altres centres, com el vestíbul de l’edifici de l’Institut de Química Avançada-CSIC, al CosmoCaixa o al Palau de la Música Catalana.  Aqui {+]   es pot veure un time-lapse de la seva instal·lació a Boston.

La Taula Magna és la taula periodica ubicada a l’Aula Magna Enric Casassas, instal·lada el 2007 i actualitzada al llarg dels anys. La versió actual és de 2017. El disseny és minimalista i obra dels professors J.Sales, M.Seco i S.Álvarez [+]. Als passadissos de la secció de Química Inorgànica de la Facultat de Química UB (planta 2) hi ha una extensa exposició de variades taules periòdiques, descrites al llibre citat. Finalment, a cadascuna de les aules de la facultat, i formant part del projecte Aules Periòdiques [+] hi ha taules periòdiques murals amb una tipografia diferent, vint en total. Es poden veure totes, sempre que no hi hagi classe… [+]

La Taula Magna de l’Aula Magna Enric Casassas de la Facultat de Química de la UB. Versió 2017. Font: llibre “150 anys de Taules Periòdiques a la Universitat de Barcelona” (S.Álvarez, C.Mans ed. 2019)

Hi ha altres centres que han posat murals o plafons per visualitzar els elements i la taula periòdica, que es poden trobar descrits al llibre citat al’inici. En reprodueixo només la façana lateral de l’institut Font del Ferro de Palafolls, amb grans símbols d’uns quants elements que, impertèrrits, segueixen allà.

Institut Font del Ferro (Palafolls). Elements pintats a una paret lateral del centre. Foto de l’autor, 2024.

Deixa un comentari